S namjerom da iskoristimo dugogodišnje iskustvo izrade amaterskih fotografija i u novim, digitalnim, okolnostima, želimo Vam skrenuti pažnju na nekoliko osnovnih postulata kod fotografiranja. Sve s ciljem da vrijedan povijesni dokument, Vašu dragu uspomenu, pomognemo učiniti čim boljom i primjerenijom važnosti koju će za Vas imati kroz vrijeme, u budućnosti.

Kao prvo, digitalni fotoaparati, čak i najnižeg cjenovnog razreda, a pogotovo oni ugrađeni u mobilne telekomunikacijske uređaje, doista postaju sve kvalitetniji i moćniji, ali to istovremeno ne znači da su postali svemoćni što se tiče bilježenja fotografija. Dakle bi bilo jako korisno da se informirate o mogućnostima Vašeg uređaja, kako ne biste trošili vrijeme i trud na nemoguće pokušaje koji će donijeti dvojben, ili još gori, krajnji rezultat.

Primjerice, svaki fotoaparat treba specifičnu, potrebnu, količinu svjetla da bi zabilježio dobru fotografiju, bilo da ga dobiva iz priložene bljeskalice, bilo da se Vi morate pobrinuti da ju osigurate. Tu nema kompromisa, bez kvalitetnog svjetla nema niti kvalitetne fotografije. Nije bez razloga jedna od inačica Hrvatskog jezika za fotografiju svjetlopis, pisanje, risanje, svjetlom!

Svaki aparat ima naznačene i mogućnosti najmanjeg razmaka od fotografiranog objekta, a na kojoj je u mogućnosti zabilježiti oštru fotografiju. Slično se odnosi i na optimalnu, ali i najveću udaljenost, sa kojih će Vam osigurati fotografiju kakvu želite.

Fotografiranje digitalnim fotoaparatima omogućuje unaprijed postaviti kvalitetu fotografije za različite namjene, odnosno time optimizirati veličinu fotografije, odnosno memorijski prostor. Najmanje kvalitetne fotografije koje nudi svaki pojedinačni uređaj nisu namjenjene za izradu fotografije, nego isključivo za elektroničku komunikaciju i gledanje na različitim elektroničkim uređajima, dok sve bolje , veće, opcije osiguravaju izradu fotografije sve većeg stvarnog formata, sve do povećanja fotografija na vrlo velike formate, čak i do nekoliko kvadratnih metara. Pri tome uvijek treba imati na umu jednostavan princip, ako i nemate unaprijed definiranu ideju što ćete kroz vrijeme sve činiti s pojedinom digitalnom fotografijom. Da se velika, kvalitetna, fotografija uvijek može smanjiti na jednostavan način i prilagoditi potrebi, ali obratno nije moguće! Pa vrijedi investirati nekoliko desetaka kuna za kupnju dodatnih memorijskih kartica sa znatno većim mogućnostima spremanja fotografija.

Sve automatske opcije fotografiranja koje nude današnji fotoaparati imaju svoj krajnji doseg, vrlo različit po cjenovnim razredima, ali uvijek definiran. Obično dajući dobre rezultate u dobrim svjetlosnim uvjetima, ali i uobičajenim situacijama i na uobičajenim udaljenostima fotografiranja predviđenim za obiteljske događaje, proslave i slično. Dok ostale opcije koje možete podesiti preciznije, a današnji aparati ih, osim možda onih najjeftinijih, imaju dosta različitih, nikako nisu ugrađene bez potrebe, ili da tek zbunjuju korisnike. Nego baš da aparat može napraviti fotografiju makar prihvatljive kvalitete i u neuobičajenim i težim uvjetima, na većim udaljenostima i slično. Pa je jako korisno proučiti ih i isprobati. Obično i jesu smišljene i projektirane da ih vrlo brzo može iskoristiti svaki zainteresirani korisnik.

Vrijedno je još napomenuti da današnje fotoaparate konstruiraju pretežno elektronički stručnjaci svojom logikom, te njihove naznačene mogućnosti nisu uvijek sasvim realne. Naime, primjerice mogućnost fotografiranja pri vrlo slaboj svjetlosti, recimo jedne svijeće, ne znači i i da će načinjena fotografija biti upotrebljiva, nego doslovno da ju je moguće napraviti. Bez ocjene upotrebljivosti. Isto je i s vrlo dugim vremenom ekspozicije, osvjetljavanja, koji omogućuju. To naprosto malo vrijedi, jer će Vam fotografije eventualno biti svjetlosno u redu, ali svi ljudi u i najmanjem pokretu, a koje uglavnom fotografiramo, vrlo mutni. Pa bi prije svakog fotografiranja u imalo problematičnim i zahtjevnim uvjetima trebalo napraviti pokusne snimke, pa tek onda odlučiti o upotrebljenom programu, opciji, koju VAŠ FOTOAPARAT posjeduje. S tim da treba imati na umu činjenicu da o kvaliteti fotografije možete pouzdano suditi tek kada je pogledate u stvarnoj veličini, na primjerenom ekranu, dok su izgled i kvaliteta fotografije vrlo, vrlo, nepouzdani ako o njima sudimo na temelju ugrađenih minijaturnih ekrančića. Kao i da doslovno niti jedan fotoaparat nije u mogućnosti kvalitetno odraditi baš sve što bismo htjeli! A pogotovo to nikako neće moći neki od jeftinijih.

Na koncu o jednoj od najčešćih pogrešaka i zabluda oko baratanja digitalnim fotografijama. Izuzev slanja e mailom, SVAKO drugo slanje i dijeljenje fotografija internetom smanjuje iste, od nekoliko, pa sve do nekoliko DESETAKA puta (Facebook), te ih čini gotovo neupotrebljivim za izradu papirnate fotografije!!!

Isto je i s mnogim popularnim programima za obradu i ukrašavanje fotografija. Obavezno morate uključiti opciju da program ne dira veličinu fotografije, ako kanite rezultat izraditi na papiru. Jer mnogi od tih programa inače, a da bi smanjili zahtjevnost takve obrade i potreban memorijski prostor, nepovratno automatski drastično smanjuju fotografije. Ili je pak dobro uvijek za važnije fotografije ostaviti negdje i kopiju s izvornim vrijednostima veličine fotografije.

Trebalo bi još kod obrade fotografija imati na umu i format standardnih papirnatih fotografija, odnosno njima podrediti učinjeni izrez na fotografiji. Najčešći odnosi stranica pravokutne fotografije kakva se danas uglavnom radi je 2:3 ili 3:4. Ako se o tome ne vodi računa, ili ćete imati neobične fotografije s bijelim, neispunjenim dijelovima, ili ćete ih morati dorađivati na stari način, škarama!